Izdelava sekancev vedno bolj razširjena

Lesni sekanci so nasekana lesna biomasa v obliki nepravilno oblikovanih koščkov dolžine od 5 do 50 milimetrov ter majhne debeline v primerjavi z drugimi dimenzijami. Ogrevanje na lesno biomaso prinaša številne prednosti, zato je izdelava sekancev v zadnjih letih v Sloveniji postala precej razširjena. Stroj za izdelavo sekancev velja za prvi korak k avtomatiziranemu ogrevanju na lesno biomaso, na voljo pa so različne izvedbe naprave. Drobilec lesa je lahko stacionaren ali vgrajen na prikolici ali kamionu oziroma nošen na 3-točkovnem priklopu traktorja. Opremljen je lahko z lastnim motorjem ali pa ga poganja traktor. Tudi izdelava sekancev pri različnih strojih poteka različno. Pri nekaterih strojih so sekanci izdelani v bolj ali manj enakih dimenzijah, pri drugih pa lahko dolžino sekancev nastavimo.  

Izdelava lesnih sekancev
Stroj za izdelavo sekancev je sestavljen iz sekalne naprave, ki je lahko polžasta, diskasta ali bobnasta, nanjo pa so pritrjena rezila. Ročno polnjenje sekalnika je fizično naporno, zamudno in nevarno delo z nizkim delovnim učinkom. Zato ima drobilec lesa za učinkovitejše in enostavnejše polnjenje tudi napravo za strojno podajanje surovin v dovajalno ustje sekalnika – hidravlično nakladalo. Večji stroji za izdelavo sekancev pa imajo še transporterje.   
Tudi v naši ponudbi boste našli stroj za sekance – drobilec za les HP 180-2V. Izdelava sekancev je pri tej napravi možna iz manjših vej ter drevesnih debel do debeline 180 milimetrov.

 

Stroj za izdelavo sekancev HP 180-2V – optimalna in varna izdelava sekancev

Stroj za izdelavo sekancev lahko uporablja posamezno gospodinjstvo ali več gospodinjstev skupaj. K učinkovitejšemu sekanju vej in grmovja pripomore velik vstopni lijak, ki usmerja razpršene veje skozi podajalno enoto naprej do sekalnega rotorja. Optimalno in varno delovanje omogoča krmilni vzvod na vrhu in ob strani lijaka. Da je izdelava sekancev še bolj varna, mora biti lijak tudi prave dolžine.


Drobilec lesa predvsem poenostavi pospravljanje vejevja. Z njegovo pomočjo pa prihranimo tudi čas, saj se izognemo zamudni pripravi tanjših polen. Po zaslugi konstrukcije podajalne enote lahko stroj za izdelavo sekancev uporabimo tudi na traktorjih, ki imajo sicer manjšo moč.

Drobilnik lesa


Z nami bo izdelava sekancev enostavna in varna - odločite se za naš sekalnik za sekance!