Lesna biomasa – les je najstarejši energetski vir

Lesna biomasa - sekanci

V naših gozdovih so shranjene ogromne količine lesne zaloge. Les je najstarejši energetski vir, ki ga odlikujejo obnovljivost, domačnost in cenovna konkurenčnost. Pri zgorevanju lesa se sprošča energija, ki so jo drevesa prejela in uskladiščila iz sončnih žarkov.


Z lesno biomaso v prvi vrsti pridobivamo toploto, ki jo lahko uporabimo za ogrevanje ali pa za proizvodnjo električne energije. Lesna biomasa zmanjšuje emisije CO2 in SO2 v zraku ter prispeva k čiščenju gozdov.


Lesna biomasa predstavlja ves odpadni lesni material: žagovino, oblance ter odpadke pri sečnji in obrezovanju dreves. Vse te vire lahko z ustreznimi stroji – sekalniki – enostavno zdrobimo, zmeljemo v sekance ali stisnemo v pelete. Za izdelavo sekancev so primerni tudi ostanki žaganja, tesarski in mizarski ostanki, pa tudi les, ki je bil poškodovan v nevihtah. Velikost sekancev se prilagodi glede na kotel za sekance, večinoma pa so veliki do 10 centimetrov.

 

Ogrevanje s kotli za biomaso – kotel za sekance

Proces izgorevanja lesa je sicer veliko bolj zapleten od procesov izgorevanja kurilnega plina ali kurilnega olja, kakovostni kotli oziroma peči za lesno biomaso pa so dražji od kotlov na plin ali na kurilno olje. Kljub temu pa je o tej izbiri ogrevalnega sistema pametno razmisliti, saj lesna biomasa prinaša številne prednosti. Ogrevanje na biomaso velja za zanesljiv in ekološki način ogrevanja vašega doma ali poslovnega objekta, saj zmanjša emisije toplogrednih plinov, kot sta CO2 in SO2, ter tako prispeva k trajnostnemu varovanju okolja. Lesna biomasa postaja vse bolj aktualna tudi zaradi rasti cen fosilnih goriv. Trenutno so najpogosteje uporabljene tehnologije za izrabo lesne biomase za domačo uporabo peč na polena in pelete ter peč oz. kotel za sekance. Glede na trenutne razmere je ogrevanje na sekance pravzaprav najugodnejša izbira ogrevanja.


Tako kot vsi kotli na biomaso, je tudi kotel za sekance praktičen, saj skoraj vse, vključno s čiščenjem kotla, deluje samodejno. Le zalogovnik je treba na vsakih nekaj tednov napolniti.


Kotel za sekance je opremljen tudi z varnostnim sistemom, ki preprečuje gorenje v smeri zalogovnika. Z neprekinjenim dovodom goriva in nadzorovanim dotokom zraka se trajno zagotovi odličen izkoristek in prilagajanje procesa zgorevanja dejanskim potrebam po toploti. Najnovejši sistemi delujejo z elektronsko regulacijo, ki nadzoruje tako zgorevanje kot tudi razdelitev toplote.

Lesna biomasa je domač, okolju prijazen, lokalno dostopen, ekonomičen ter obnovljiv vir energije. Naredite torej nekaj zase in za okolje. Vabljeni k ogledu sekalnika za izdelavo sekancev!