Sekalnik omogoča predelavo lesnih odpadkov

V Sloveniji se je v zadnjih letih zelo razširila uporaba lesne biomase kot toplotnega vira energije. Vse več podjetij, pa tudi kmetov, se zato ukvarja s predelavo lesnega odpada v lesne sekance. Lesni sekanci so nasekana lesna biomasa v obliki nepravilno oblikovanih koščkov dolžine od 5 do 50 milimetrov ter majhne debeline v primerjavi z drugimi dimenzijami. Kakovost sekancev opredeljuje vsebnost vode, drevesna vrsta, kakovost lesa, morebitno trohnenje, porazdelitev in velikost delcev ter delež različnih nečistoč oziroma primesi (zemlja, plastika in drugi tujki), vsi ti dejavniki pa vplivajo na kurilno vrednost, gostoto nasutja in delež pepela.


Za proizvodnjo sekancev se uporablja stroj, ki lesene odpadke neposredno zmelje v sekance – sekalnik oz. mlin za sekance. Sekalniki za sekance so lahko stacionarni ali vgrajeni na prikolici oziroma na kamionu ali pa nošeni na 3-točkovnem priklopu traktorja. Sekalnik za sekance je lahko opremljen z lastnim motorjem, nekatere pa poganja traktor.  

 

Sekalnik za sekance HP 180-2V

Sekalnik za sekance

Sekalnik za sekance HP 180-2V je namenjen izdelavi lesnih sekancev iz manjših vej, vse do drevesnih debel debeline 180 milimetrov, odlikujejo pa ga številne prednosti. Mlin za sekance je izdelan iz robustnega ohišja, ki zmanjšuje vibracije stroja in zagotavlja miren tek rotorja. Kompakten disk z dvema nožema iz posebnega jekla skupaj z ustrezno vležajenim rotorjem omogoča enakomerno sekanje. Lesni sekanci morajo namreč biti primernih dimenzij za samodejno dovajanje v kotel peči. Ventilator sekalnika je zelo zmogljiv, tako da brez težav potiska sekance skozi izmetalno cev. Nadzorovano podajanje lesa omogoča hidravlični pogon z dvema podajalnima valjema, optimalno hitrost podajanja pa zagotavlja elektronsko hidravlično krmiljenje.


Mlin za sekance je enostaven in varen za uporabo, primeren pa je tudi za delo z manjšimi traktorji. Da zavzame čim manj prostora, lahko sekalnik za les preprosto zložimo skupaj. To še posebej pride prav med transportom in skladiščenjem.

Če ste se odločili za ogrevanje na sekance iz lastnega gozda, je sekalnik za sekance prava odločitev. Mi pa smo pravi naslov za vas - pošljite nam kontaktno sporočilo ali pa nas pokličite.