Stroj za sekance – predelava lesenih odpadkov

Priprava sekalnika za izdelavo sekancev

Les predstavlja enega najpomembnejših obnovljivih virov energije v Sloveniji. Zato se vse več podjetij, pa tudi kmetov, odloča za predelavo lesa v lesno biomaso. Vzporedno z razvojem novih oblik lesne biomase kot goriva in naprednih oblik ogrevanja sta se razvijali tudi tehnika in tehnologija za pridobivanje novih oblik tega vira energije. Stisnjeni delci, imenovani peleti, so narekovali izoblikovanje stiskalnic, težnja po fizično manj naporni izdelavi polen je privedla do rezalno cepilnih naprav. Ideja o lesnih sekancih pa je omogočila pojav stroja za izdelavo lesnih sekancev – sekalnik lesa.


Stroj za sekance omogoča predelavo lesnih odpadkov v lesne sekance, tako da jih zmelje. Lesni sekanci so tako nepravilno oblikovani koščki zmletega lesa, primerne širine in dolžine za samodejno dovajanje v kotel peči. Sekalnik lahko izdeluje sekance bolj ali manj enakih dolžin, ali pa je dolžina sekancev nastavljiva.


Stroji za lesne sekance se po izvedbi in obliki med seboj razlikujejo. Glede na obliko ločimo vgrajeni sekalnik lesa, h kateremu je treba les pripeljati, in premični drobilnik lesa, ki se nahaja na vozilu. Stroj za sekance je lahko opremljen z lastnim motorjem ali pa ga poganja traktor.


Sekalnik lesa je v osnovi sestavljen iz sekalne naprave, ki je lahko polžaste, diskaste (dva ali štirje noži na vrtečem se disku) ali bobnaste oblike (dva ali več nožev na vrtečem se bobnu). Danes ima večina strojev tudi naprave za strojno podajanje surovin v dovajalno ustje sekalnika – hidravlične nakladalne naprave. Večji sekalniki lesa pa imajo lahko tudi transporter.

 

Sekalnik lesa HP 180-2V

V podjetju FA Kovinski izdelki vam nudimo sekalnik lesa HP 180-2V, ki je namenjen pripravi sekancev iz manjših vej ter drevesnih debel debeline do 180 milimetrov.  Drobilec lesa odlikuje samodejna tehnologija, zmogljivost in učinkovitost, uporablja pa ga lahko eno ali več gospodinjstev skupaj.


Stroj za sekance je izdelan iz robustnega ohišja, ki zmanjšuje vibracije stroja, hkrati pa zagotavlja miren tek rotorja. Na rotorju sekalnika se nahaja disk z dvema reziloma iz posebnega jekla, ki omogočata enakomerno sekanje in enako dolžino sekancev. Dva podajalna valja s hidravličnim pogonom nadzorujeta podajanje lesa, za optimalno hitrost podajanja pa skrbi elektronsko hidravlično krmiljenje. Konstrukcija podajalne enote omogoča, da je drobilnik lesa primeren tudi za uporabo na manjših traktorjih.

Rotor sekalnika

Stroj za sekance je odlična rešitev, če želite izdelovati lesne sekance iz lastnega gozda. Nakup se vam bo obrestoval, saj je lesna biomasa poceni obnovljiv vir.